نفت و گاز

اهواز _ شانا _ گروه نفت: به همت متخصصان داخلی و برای نخستین بار در کشور طراحی و ساخت دستگاه نمودار گیری دریایی از نوع «SINGLE SPLITE DRUM» با موفقیت انجام شد.

معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در امور فنی و مهندسی در گفت و گو با خبرنگار شانا در این باره توضیح داد: دستگاه نمودارگیری دریایی ساخت داخل که در آستانه هفته دولت به ناوگان شرکت ملی حفاری ایران اضافه شد، به پیشرفته ترین سامانه های کنترل هوشمند مجهز شده است.

مهندس محمد ابوالحسنی گفت: روزآمد بودن این دستگاه (یونیت) سبب می شود تا خطاهای انسانی به حداقل رسیده و آسیب های احتمالی وارده به ابزار و کابل نمودارگیری که ارزش آنها چند میلیون دلار است، به پایین ترین میزان برسد.

وی افزود: این دستگاه که به نام «intlilog» به ثبت رسیده است، قادر خواهد بود عملیات نمودارگیری را تا اعماق 6 هزار متری زمین در بخش های حفره باز و حفره با لوله های جداری با ضریب اطمینان بالا انجام دهد.

ابوالحسنی اظهار داشت: با موفقیت به دست آمده در مراحل مختلف انجام کار از جمله طراحی، بررسی نقشه ها، بررسی مشخصات ادوات، بهره گیری از نظارت بازرسی شخص ثالث بین المللی برای رعایت تمام استانداردهای مورد نیاز و در نهایت اخذ تاییدیه قابلیت استفاده در شرایط کار در دریا که از جنبه های مختلف به ویژه ایمنی بسیار با اهمیت است، از این پس برای تامین دستگاه های مشابه از خرید خارجی بی نیاز خواهیم بود.

معاون مدیرعامل شرکت ملی حفاری ایران در امور فنی و مهندسی گفت: در مناقصه برگزار شده برای ساخت این دستگاه ها، سازنده خارجی نیز حضور داشت که در مقایسه با پیشنهاد دریافتی از شرکت داخلی از نظر مدت  انجام پروژه مشابه اما از نظر قیمت دو برابر بود که با واگذاری کار به شرکت داخلی یک میلیون و 600 هزار دلار صرفه اقتصادی حاصل شد.

وی یادآوری کرد: با افزایش شمار دستگاه های نمودارگیری دریایی شرکت به چهار دستگاه ارائه خدمات در پروژه های دریایی 200 درصد افزایش خواهد یافت.

دستگاه های نمودارگیری در زمینه های ارزیابی مخازن، زمین شناسی، بهره برداری و کاربردهای جنبی در حفاری چاه های نفت و گاز کاربرد دارد.

اداره کل نمودارگیری شرکت ملی حفاری ایران، از شرکت های بالادستی زیرمجموعه شرکت ملی نفت ایران، هم اکنون مجهز به آخرین فناوری نمودارگیری مطرح در صنایع جهانی نفت و قادر به ارائه خدمات در مناطق خشکی و سکوهای حفاری دریایی است.

تمام تجهیزات و امکانات کاربردی در این بخش از ویژگی خاص عملیاتی در چاه های اکتشافی، توسعه ای، تولیدی، جهت دار و افقی در شرایط خشکی و دریا تا عمق 7 هزار متر ، دمای 500 درجه فارنهایت، فشار 25 هزار پام و با قطر 75/2 اینچ به بالا همراه با وسایل جانبی برخوردار است.

شانا _ گروه نفت: مدیر طرح توسعه میدان فوق عظیم نفتی آزادگان از احتمال تولید گاز از این میدان با توسعه کامل آن خبر داد.

ناصرالدین افتخار در گفت‌وگو با خبرنگار شانا افزود: هم‌اکنون بیشترین نفت در طرح تولید زودهنگام آزادگان از لایه سروک و بخش اندکی از آن از لایه فهلیان، گدوان و کژدمی تولید می‌شود.

افتخار تصریح کرد: با توسعه مقدماتی میدان آزادگان افزون‌بر تکمیل اطلاعات دینامیکی مخزن و کشف چند لایه جدید نفتی تاکنون بیش از 20 میلیون بشکه نفت از این میدان تولید شده است.

وی با بیان این که هنوز در طرح توسعه میدان آزادگان، تولید گاز پیش‌بینی نشده است، اظهار داشت: البته ممکن است در توسعه کامل این میدان تولید گاز نیز انجام شود که این گاز برای فرازآوری نفت به خود میدان تزریق می‌شود.

مدیر طرح توسعه میدان آزادگان با بیان این که امکان حفر چاه‌های دیگری در طرح تولید زود هنگام این میدان وجود دارد، گفت: هم‌اکنون بخش چشمگیری از تولید نفت از میدان آزادگان از لایه سروک انجام می‌شود.

امکان افزایش چاه‌ها در طرح زودهنگام آزادگان

به گفته مدیر طرح توسعه میدان آزادگان، با بهره‌برداری از مرحله دوم طرح تولید زودهنگام میدان آزادگان، تولید نفت از این میدان به 50 هزار بشکه در روز افزایش یافت.

افتخار افزود: تولید روزانه 50 هزار بشکه نفت از میدان آزادگان با استفاده از منابع داخلی شرکت ملی نفت ایران انجام شده است و هم‌اکنون امکاناتی برای افزایش چاه‌ها در این طرح وجود دارد.

وی توضیح داد: برداشت زودهنگام از میدان آزادگان با تعمیر و تکمیل 6 حلقه چاه اکتشافی در سال 1386 با میانگین تولید روزانه 20 هزار بشکه انجام شد و با ساخت حدود 90 کیلومتر خط لوله جریانی، دو دستگاه تفکیک کننده نفت و گاز و 100 کیلومتر خط لوله 10 اینچ به بهره‌برداری رسید.

به دنبال آن فاز نخست توسعه برای تولید روزانه 30 هزار بشکه نفت در دستور کار شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب قرار گرفت؛ در اجرای این فاز پنج حلقه چاه در سال 1387 حفاری و تکمیل شد و عملیات حفاری دو حلقه چاه دیگر در سه ماه نخست سال گذشته محقق شد.

افتخار همچنین ادامه داد: طرح افزایش توان تولید نفت در طرح توسعه مقدماتی میدان نفتی آزادگان در مدت 9 ماه و با حفاری 12 حلقه چاه انجام شده است، در این طرح دو مجموعه تفکیک و تقویت فشار نفت توسعه یافته است.

انتقال نفت آزادگان به واحد بهره‌برداری اهواز 3

هم اکنون نفت تولیدی از میدان آزادگان با استفاده از دو خط لوله 10 و 12 اینچ به طول تقریبی 100 کیلومتر به واحد بهره‌برداری شماره3 اهواز منتقل می شود.

به گزارش شانا، میدان نفتی فوق عظیم آزادگان به عنوان بزرگ ترین اکتشاف میدان نفتی جهان در 30 سال گذشته،‌ با ذخیره نفت درجا به میزان 42 میلیارد بشکه در سال 1379 کشف شد. این میدان در 83 کیلومتری جنوب غربی اهواز واقع شده و با احتساب بخش شمالی و جنوبی بیش از 900 کیلومتر مربع وسعت دارد.

نفت‌خام این میدان، از نوع نفت‌خام‌های سنگین است که بر اساس برنامه‌ریزی‌ها بخش چشمگیر آن به عنوان خوراک پالایشگاه نفت فوق سنگین خوزستان استفاده می‌شود.

نخستین چاه اکتشافی آزادگان در سال 1355 حفر شده بود، اما این میدان با حفر دومین چاه در سال 1378 کشف شد.

طرح توسعه اصلی آزادگان جنوبی برای تولید روزانه 150 هزار بشکه نفت در فاز نخست و 110 هزار بشکه در فاز دوم و در مجموع روزانه 260 هزار بشکه پیش‌بینی شده است.

 

 

یک شنبه 16 بهمن 1390برچسب:, :: 16:43 :: نويسنده : مهندس قاسمی

تحریک رشد باکتری در سطح مشترک میان آب و نفت سبب یک کاهش ذاتی در کشش سطحی(IFT) میگردد،که خود به بهبود برداشت نفت(IOR) کمک شایانی میکند.

اولین بحث در زمینه MEOR این است که توسط تحریک نفت مخزن از طریق رشد باکتری ها ،چه مقدار نفت اضافی را میتوان از داخل مخزن برداشت کرد.که قبلا به این بحث از طریق اضافه کردن مواد مغذی به آب پاسخ داده شده است.

هنگامی که انواع مشخصی از میکروبها در داخل یک مغزه از جنس ماسه سنگ تحریک میشوند(در آزمایشگاه)،آنها(میکروبها) از طریق به حرکت در آوردن نفت باقی مانده(Residual oil) در حفرات  میزان برداشت نفت را بهبود می بخشد.احتمالا دلیل این رخداد کاهش میزان کشش سطحی بین آب و نفت توسط میکروبها است و همچنین دلیل دیگر  تغییر فاز ترشونده است.(برای مثال از نفت دوست به آب دوست).به هر حال اثبات این مطالعه کاملا آزمایشگاهی بسیار سخت است.

محققان شرکت statoil به وسیله مشاهدات کمی تغییرات در IFT  در یک سطح مشخصی از آب و نفت و  از طریق تکنیک پراکندگی یک لیزر پیشرفته، پیشرفت مهمی را در زمینه MEORرقم زده اند.

میکروبها باعث کاهش در IFT نسبت به زمان میگردند.

نمودار IFT در برابر زمان نشان میدهد که باکتریها باعث ایجاد یک کاهش 600 برابری در میزان IFTشده اند.

به نظر میرسد این پیشرفت به این دلیل رخ میدهد که باکتری به کربن موجود در نفت  و مواد مغذی موجود در آب سازند نیازمندند.زمانیکه باکتریها مواد مورد نیاز خود را از آب سازند تهیه میکنند به سمت سطح تماس آب و نفت میرند تا به کربن موجد در نفت هم دسترسی یابند.باکتریها این کار را از طریق تولید ماده ای به نامBiosurfactant انجام میدهند که خود این ماده باعث کاهش میزان lFT و به طبع آن کاهش زمان مورد نیاز برای به جریان افتادن(Break through) نفت میگردد.

*statoilتنها شرکتی میباشد که در حال حاضر پروژه های MEOR  را در فاز عملی و در میادین دریایی به کارگرفته است.

متن انگلیسی به صورت PDF

یک شنبه 16 بهمن 1390برچسب:, :: 16:43 :: نويسنده : مهندس قاسمی

مطلبی درباره فاکتور تلاطم آماده کرده بودم که به دلیل مشکلاتی نتوانستم مسقیما در وبلاگم قرار دهم.بنابراین تصمیم گرفتم برای جلوگیری از هدر رفت زحماتم لینک دانلود فیل مربوطه را برایتان قرار دهم.انشالله که برایتان مفید باشد.

لازم به توضیح است که اغلب در زمانی که رژیم حاکم بر مخزن به صورت شعاعی است(که این رژیم در نزدیکی دهانه چاه رخ میدهد) سرعت جریان مرتبا افزایش میابد،به طوریکه دیگر جریان آرام نیست که بتوان از قوانین دارسی استفاده کرد.از این رو به معادلات خود فاکتور تلاطم را اضافه مینماییم تا بتوانیم به مدل قابل قبولی از جریان برسیم.

downloadدانلود قایل پیوست(لینک مستقیم)

یک شنبه 16 بهمن 1390برچسب:, :: 11:24 :: نويسنده : مهندس قاسمی

 

 

 منابع جدید کارشناسی ارشد

رشته‌هاي مهندسي شيمي گرايش مخازن هيدروكربوري (كد 1258) و مهندسي نفت با گرايش‌هاي 1- مهندسي حفاري و بهره‌برداري نفت 2- مهندسي اكتشاف نفت (كد 1253)، با يكديگر ادغام شده و مجموعه مهندسي نفت با گرايش‌هاي مندرج در جدول ذيل را پديد مي‌آورد.


رشته

گرايش‌ها

ملاحظات

مواد امتحاني

ضرايب

مجموعه مهندسي نفت (كد 1253)

1- اكتشافات نفت
2- مهندسي حفاري و بهره‌برداري نفت
3- مهندسي مخازن هيدروكربور
ي

* دروس مشترك
گرايش‌ها

1- زبان عمومي و تخصصي

2

2- رياضي (رياضي عمومي 1 و 2، معادلات ديفرانسيل، رياضي مهندسي)

2

3- دروس زمين‌شناسي (زمين‌شناسي عمومي ـ زمين‌شناسي ساختماني ـ زمين‌شناسي نفت)

2

1- دروس‌تخصصي
گرايش اكتشاف نفت

4- ژئوفيزيك و ژئوشيمي آلي

3

5- پتروفيزيك و چاه‌نگاري

3

6- دروس مهندسي نفت (مخزن، حفاري، بهره‌برداري)

3

7- زمين‌شناسي تخصصي (زمين‌شناسي تحت‌الارضي، سنگ‌شناسي رسوبي، زمين‌شناسي نفت ايران)

3

2-‌دروس تخصصي
گرايش‌مهندسي حفاري و بهره‌برداري نفت

8- خواص سنگ و خواص سيال

3

9- چاه آزمائي و نمودارگيري از چاه

3

10 مهندسي حفاري (مهندسي حفاري 1 و 2، سيمان حفاري و گل حفاري)

3

11- مهندسي مخزن و بهره‌برداري (مخزن، بهره‌برداري، مكانيك سيالات دوفازي)

3

3- دروس تخصصي گرايش مهندسي مخازن هيدروكربوري

12- خواص سنگ و خواص سيال

3

13- چاه آزمائي و نمودارگيري از چاه

3

14- مهندسي مخزن (مخزن 1 و 2)

3

15- مباني حفاري و بهره‌برداري (مباني حفاري، بهره‌برداري، مكانيك سيالات دوفازي)

3

* بدين ترتيب سه درس اول براي كليه گرايش‌هاي مجموعه مهندسي نفت، بطور يكسان و بصورت مشترك خواهد بود

یک شنبه 16 بهمن 1390برچسب:, :: 11:24 :: نويسنده : مهندس قاسمی
حفاري جهت دار عبارت است از فن خاصي كه در آن چاه براساس برنامه پيش بيني شده اي ( با استفاده از نرم افزار حفاري جهت دار) غير از حالت عمودي حفاري مي گردد در حفاري جهت دار علاوه بر تجهيزاتي كه در حفاري عمودي بكار مي روند تجهيزاتي ويژه زير در رشته حفاري استفاده مي گردند:
  • دستگاه جهت يابي در حين حفاري
  • دستگاه موتور درون چاهي

چاههاي حفاري جهت دار از نظر شعاع جهت دار نمودن به سه دسته تقسيم بندي مي گرند:

  1. شعاع كوتاه : 5/1 تا 3 درجه جهت دار در يك فوت
  2. شعاع متوسط : 8 تا 20 درجه جهت دار در 100 فوت
  3. شعاع بلند : 2 تا 6 درجه جهت دار در يك 100 فوت

 

hafariJahatdar.gif

عمده ترين چاههاي حفاري شده در ميادين نفتي ايران داراي شعاع جهت دار متوسط و بلند بوده اند

اهم حوزه فعاليتهاي كاربردي حفاري جهت دار بصورت ذيل مي باشد :


1-حفاري افقي در مخازن نفتي

    با اعمال اين روش استخراج نفت نسبت به روش حفاري معمولي ( عمودي ) حدود دوبرابر مي گردد ( ازدياد برداشت نفت ) .


2-حفاري چندين حلقه چاه در يك مخزن

  با حفر حفره هاي متعدد در يك مخزن بجاي حفاري تعداد زيادي چاه مستقيم كه نياز به استفاده از چندين دكل در خشكي مي باشد مي توان با استفاده از حفاري جهتدار و با استفاده از يك دكل چندين حلقه چاه را در يك مخزن حفاري نمود اين روش باعث استفاده بهنه از دكل حفاري و نيز سرعت در استخراج نفت / گاز خواهد شد.

3-چاههاي متعدد از روي يك دكل دريائي(Multiple wells from offshore structure)

   عمده كاربرد حفاري جهتدار ، امروزه در درون دريا مي باشد قابل توجه است كه بخش عظيمي ازمخازن گازي و نفتي كشورمان در جايي مانند خليج فارس واقع است ( پروژه پارس جنوبي ) . ساخت Plat form براي هر حلقه در دريا ,كاري غير عملي و غيراقتصادي است در اين روش با ثابت كردن يك plat form روي بستر دريا تعداد زيادي چاههاي جهتدار در مسيرهاي گونــاگون از روي يك plat form حفاري مي شوندو يكي ديگر از مزاياي روش فوق استفاده بهينه از دكل دريائي مي باشد. بطور مثال مي توان به چاههاي متعددي كه در منطقه ابوذر و روي دكل مورب تاكنون توسط اين اداره حفاري شده است و همچنين فازهاي 9 و 10 ميدان گازي پارس جنوبي كه با همكاري اين اداره در حال انجام است. , اشاره نمود.

4-چاههاي امدادي Relief wells

  اين اداره با استفاده از توانائي هاي خود قابليت حفاري چاههاي امدادي را دارا مي باشد. حفر اين چاههاي باعث جلوگيري از هدر رفتن مقادير سرسام آور نفت وگاز از چاه فوران كرده مي گردد. بعنوان مثال ميتوان به مهار چاه كنگان 23 اشاره نمود


5-حفاري در مخازن نفتي مشترك

  بخش زيادي از مخازن نفتي كشورمان با كشورهاي همسايه مشترك است و يا در نزديكي مرزهاي كشورمان قرار دارد. روش فوق , باعث بهره برداري بهينه و صيانت از مخازن نفت / گاز مشترك ميهن اسلامي و جلوگيري از هدر رفتن سرمايه ملي خواهد شد . بعنوان مثال مي توان به مخازن مشترك با كشور عراق از جمله در ناحيه نفت شهر ، دارخوين و پايدار و ميدان گازي پارس جنوبي كه با قطر مشترك است اشاره كرد كه اين امور با انجام حفاري جهتدار در اين مناطق و انجام يكي از بي نظيرترين حفاري هاي افقي در منطقه پايدار كه نقش بسزائي در دسترسي به اين مخازن سرشار را ايفا كرده است, اشاره نمود.

6-مناطق غير قابل دسترس

  همواره بخشي از مخازن نفتي در زير شهرهاي از پيش ساخته شده ( مانند ناحيه كيان آباد و كورش و ملي راه اهواز ) و يا در زير كوه ها قرار دارند كه نمي توان با استفاده از حفاري عمودي به اين مخازن دسترسي داشت وليكن با استفاده از حفاري جهت دار/ افقي مي توان اين امر را انجام داد و حداكثر بهره برداري را از مخازن موجود فراهم آورده است .

7-حفاري گسلها و گنبدهاي نمكي و ياجاهايي كه از نظر زمين شناسي حادثه خيز است

  گاهي از اوقات مخازن نفتي در كنار و يا زير يك گسل زمين شناسي يا گنبدهاي نمكي يا لايه هايي است كه حفاري عمودي در آنها باعث دسترس رفتن چاه حفاري شده ميگردد ( مانند ورود به شيلها ) يا از دسترس رفتن يا پاره شدن لوله هاي جداري در برخورد با گسلها ميگردد حال با وجود قابليت حفاري جهتدار اداره زمين شناسي واحد متقاضي برنامه حفر چاه را بگونه اي مي تواند ارائه دهد كه مسير چاه برخوردي با خطرات يادشده نداشته باشد و اين بمعناي جلوگيري از دست رفتن فرصتهاي فراوان جهت دسترسي به مخازن نفتي مي باشد كه ارز آوري فراواني را براي اين مملكت بدنبال دارد.

8-استفاده بهينه از گنبدهاي نمكي جهت ذخيره سازي گاز

  يكي ديگر از قابليتهاي حفاري جهت دار كه داراي صرفة اقتصادي فـــراواني است ايجاد مخازن ذخيره سازي گاز و نفت درون گنبدهاي نمكي است كه بعنوان مثال مي توان به حفر چاههاي كوه نمك -1در منطقة قم و چندين چاه در منطقه ورامين اشاره نمود اين روش داراي 3 مزيت بسيار زياد جهت ذخيره سازي گاز است كه در زير به آنها اشاره مي نماييم.
  الف- ايمني ذخيره سازي گاز
  ب- امكان ذخيره سازي گاز در منابع حساس كشور از جمله پايتخت و غيره
  ج- كاهش هزينه ذخيره سازي گاز
  و- نتيجه اين مهم و نيز كاركرد گروهاي عملياتي حفاري جهت دار / افقي باعث شده كه ماهيانه مبلغي بالغ بر 3 ميليون دلار از خروج ارز مملكت اسلامي جلوگيري بعمل آيد.
 

 

 

برخي از عملكردها و كارهاي شاخص اداره عمليات ويژه عبارتند از :

 طولاني ترين عمليات حفاري افقي در ميادين خشكي ايران بطول 750 متر در بخش افقي در منطقه چشمه خوش

 

 

   

طولاني ترين عمليات مغزه گيري در يك عمليات د ر ميادين خشكي / دريا ايران با بازيافت 81 متر مغزه در يك عمليات در منطقه پارس جنوبي
- حفاري جهت دار در چاههاي زمين گرمائي در منطقه سبلان
- انجام 737 حفره عمليات حفاري افقي / جهت دار/عبور از كنار مانده / حفاري سرعتي / باز كردن پنجره طي 16 سال ( 1371 الي 1386 )
- بازيافت 18789 متر مغزه طي 12 سال ( 1375 الي 1386 )

اداره عمليات ويژه داراي 4 كارگاه تعمير و نگهداري بمساحت 1800 مترمربع فضاي سرپوشده بوده كه شامل :


- كارگاه تعمير ونگهداري موتور هاي درون چاهي مجهز به دو دستگاه بازو بسته كردن موتور هاي درون چاهي (مدل 1689 نشنال اويلول)-يك دستگاه ليفتراك – 2 عدد كرن سقفي و فضا مجهز به لوازم خنك كننده جهت نگهداري قطعات لاستيكي از جمله استاتورها


- كارگاه تعميرات مكانيك دستگاه جهت يابي مجهز براساس استاندارد شركت جئولينك


- كارگاه تعميرات الكترونيك دستگاه جهت يابي بر اساس استاندارد شركت جئولينك


- كارگاه تعمير و نگهداري و نيز ارسال ودريافت تجهيزات مغزه گيري مجهز به يك كرن سقفي


- كارگاه نگهداري و دريافت / ارسال تجهيزات جهت يابي


یک شنبه 16 بهمن 1390برچسب:, :: 11:24 :: نويسنده : مهندس قاسمی
اداره نمودارگیری از گل حفاری شرکت ملی حفاری ایران با تکیه بر استعداد و توانائیهای کارشناسان جوان خود، قادر به ارائه پیشرفته ترین و به روزترین خدمات نمودارگیری از گل حفاری در سطح بین المللی میباشد. تا آنجا که شرکتهای نفتی بین المللی بزرگی همچون Petrobaras, Agip, Petronas و Repsol از خدمات این اداره در سطح بسیار بالایی بهره جسته اند. همچنین این خدمات به صورت مشترک با شرکت های دیگر در فاز های اولیه میدان گازی پارس جنوبی در اختیار شرکتهایی مانند Total و Halliburton نیز قرار داده شده است. شرکت هایی مانند شرکت ملی مناطق نفت خیز، مدیریت اکتشاف، نفت مرکزی و شرکت نفت فلات قاره , POGC نیز از جمله شرکت های نفتی ایرانی می باشند که از این خدمات در سطوح مختلفی بهره جسته اند.

4.jpg

 

نمودارگیری از گل حفاری

1. نمودارگیری از گل حفاری چیست ؟
نمودارگیری از گل حفاری عبارت است از: آنالیزهای پیوستۀ همزمان با حفاری بر روی سیال حفاری و کنده های سازندهای حفاری شده و نیز انجام محاسبات فنی و تخصصی و تحلیل های سر چاهی است که نهایتاً اطلاعات بسیار با ارزشی را از وضعیت زیر سطحی لایه های زمین و نیز وضعیت عملیات حفاری بر روی دکل حفاری را به ارمغان دارد.

5.jpg

 

2. این فرایند چگونه اتفاق می افتد ؟

برای انجام گرفتن هر فرایندی ، ابزارها و وسایل مختلفی در کنار یکدیگر، مجموعه عناصر مورد نیاز آن فرایند را تشکیل میدهند. مسلماً در فرایند نمودارگیری از گل حفاری نیز این عناصر وجود دارند که نیروی انسانی متخصص با بهره گیری از آنها عملیات نمودارگیری از گل حفاری را انجام میدهد.

با توجه به چند بعدی بودن کار تیمهای نمودارگیری از گل حفاری ، وسایل و ابزار های گوناگونی هر کدام در زمینه ای خاص مورد استفاده قرار می گیرد.
از جمله این ابزارها می توان به انواع سنسورهای دیجیتال و آنالوگ ، مانند

  • سنسور های تعیین حجم مخازن گل
  • سنسورهای محاسبه ضربان پمپهای گل
  • سنسورهای تعیین فشار
  • سنسورهای تعیین عمق
  • سنسورهای تعیین وزن سیال حفاری
  • سنسورهای تعیین هدایت الکتریکی سیال حفاری
  • سنسورهای تعیین دمای سیال حفاری
  • سنسورهای محاسبه وزن رشته حفاری
  • سنسورهای محاسبه گشتاور پیچشی رشته حفاری
  • سنسور محاسبه دوران رشته حفاری و غیره نام
6.jpg
7.jpg


بدون شک هیچکدام از این ابزارها و وسایل پیشرفته الکترونیکی و دیجیتالی به تنهایی نمیتوانند تاثیرخاصی داشته باشند. این حضور کارشناسان متخصص نمودارگیری از گل حفاری است که با در دست گرفتن این فن آوری و ایجاد یک ارتباط منطقی بین پارامتر های مختلف می توانند از قابلیتهای این فن آوری در جهت بهبود عملیات حفاری استفاده کنند.

10.jpg
 

نمایش اطلاعات به صورت گراف و عددهای قابل بررسی توسط نرم افزارهای پیشرفته با سرعت بالای دریافت و نمایش داده ها

 11.jpg
12.jpg 

 

یک شنبه 16 بهمن 1390برچسب:, :: 11:24 :: نويسنده : مهندس قاسمی
خدمات و شرح كار اين بخش به چهار دسته تقسيم مي شود :
الف - ارائه خدمات به دكل هاي حفاري :
در طول حفاري يك چاه جديد گروه عملياتي سرچاهي در سه الي چهار مرحله به درخواست كارفرما در محل حاضر شده و ارائه خدمات مي نمايد كه شامل
  1. عمليات جداره گذاري و نصب ماسوره مبنا " 20 ( براي بعضي از كارخانه هاي سازنده )
  2. عمليات جداره گذاري 8/3 13 و نصب ماسوره سر لوله جداري
  3. عمليات جداره گذاري 8/5 9 و نصب ماسوره سرلوله مغزي
  4. عمليات تكميل چاه

در كليه خدمات سرچاهي كارشناس مربوطه وسايل و تجهيزات موجود را ابتدا بررسي و انطباق آنها را با استانداردهاي مورد تائيد شركت ملي نفت ايران , مورد بررسي قرار داده و موارد عدم انطباق را به نماينده كارفرما گزارش مي نمايد .

در عمليات هاي جداره گذاري نصب نگهدارنده لوله هاي جداري و آزمايش فشارآن بريدن لوله جداري به ارتفاع مناسب سپس نصب ماسوره بعدي و Pack كردن آكند ها( P Seal ) و آزمايش فشار آنها مهمترين و ظيفه گروه خدمات سرچاهي مي باشد.


2.jpg
4.jpg
5.JPG

1.jpg

CrossSectionGateValve1.jpg

3.jpg

ب- ارائه خدمات به دكل هاي تعميراتي
در طول تعمير يك چاه توسط دكل تعميراتي گروه خدمات سرچاهي در دو الي سه مرحله به درخواست كارفرما به ارائه خدمات به شرح ذيل مي پردازد .

  1. هنگام شروع به كار دكل تعميراتي گروه در محل حاضر شده و اقدامات و بررسي هاي لازم را با رعايت كليه نكات ايمني و فني انجام مي دهد .
  2. در صورتي كه تعويض ماسوره در برنامه تعمير چاه موجود باشد عمليات تعويض ماسوره سرلوله مغزي يا جداري يا هر دو انجام مي گيرد .
  3. عمليات تكميل تاج چاه
    در عمليات تكميل تاج چاه قرار دادن آويزه لوله هاي مغزي (Tubing Hanger) درون سر لوله مغزي( Tubing Head Spool) و همچنين نصب مسدود كننده درون آن و پس از برداشتن شيرهاي فور انگير نصب شير آلات تاج چاه و آزمايش فشار آانها و نهايتاً خارج كردن مسدود كننده از اهم مسؤليت هاي گروه خدمات سرچاهي مي باشد.

ج- ارائه خدمات به چاههاي بهره برداري :
در مواردي كه چاههاي در حال بهره برداري نياز تعمير در هر قسمتي از تجهيزات سرچاهي شامل ماسوره ها و شيرهاي جانبي و شيرهاي كنترل كننده چاه و غيره داشته باشد در محل چاه حاضر شده و با رعايت نكات ايمني وقتي اقدام به رفع اشكال مي نمايد .

د- تعمير وسايل و تجهيزات سرچاهي
در صورتي كه وسايل و تجهيزات سرچاهي نياز به تعمير اساسي داشته باشند اين كار در محل كارگاه آزمايش انجام مي گيرد بدين ترتيب كه قطعات معيوب تعميرويا تعويض و سپس از آزمايش فشار مي شوند.
 
یک شنبه 16 بهمن 1390برچسب:, :: 11:24 :: نويسنده : مهندس قاسمی
از زماني كه براي چاههاي نفت حفاري شده و به مرحله توليد رسيد , صنعت گران اين فن بر اثر تجربه و گذر زمان , به تدريج دريافتند كه پاره اي از مشكلات پس از توليدي شدن چاه بوجود مي آيند . لذا در راستاي حل اين مشكلات اقدام به كارهايي نمودند. يكي از اين راه كارها استفاده از رشته لوله هاي استخراج يا توليد بود .
چرا كه نفت يا گاز توليدي به دليل وجود عناصر همراه مانند هيدروژن و كلر موجود و غيره در اثر مجاورت با آب و دماي لازم درون چاه منجر به يك سري و اكنش هاي شيميايي مي شدند كه به مرور سبس خورده شدن ( زنگ زدگي) لوله هاي مغزي بوجود آمد , اقدام به انجام يك سري آزمايش هاي لازم و نهايت كامل كردن يك چاه قبل از رسيدن به مرحله توليد نفت يا گاز شد . اين مراحل امروزه زير عنوان ((آزمايش و تكميل چاه)) مطرح و بررسي مي شود.

اين بخش را مي توان بخش مهندسي اداره چاه پيمايي و تكميل چاه معرفي كرد.
وظايف اداره چاه پيمايي و تكميل چاه در اين قسمت
شامل : خريد وسايل رشته تكميل و وسايل جانبي آن , كار شناسي - برنامه ريزي , آزمايش فشار و روش راندن خارج سازي وسايل رشته تكميل در چاههاي مختلف مي باشد
رشته تكميل در چاههاي - حومه شهري (Urban Well) -گازي (Gas & Oil Well) - تزريق (Injection Well) - فراز آوري ( Kick Off) - جهت دار ( Direction Well) و آب هاي زائد و غيره... رانده مي شود .
رشته تكميل شامل : كفشك قاطري( Mule shoe) پستانك نارونده ( No go nipple) لوله مشبك (Perforation Joint) -ميل اوت اكستنشن( Will Out Ext) - توپك (Packer)- انكر سيل (Anchor Seal) در يچه كشويي (SSD) لوله كشويي ( Travel Joint جايگاه جانبي شير تزريق (SPM) طوقه آرامبخش( Flow coupling) پستانك شير ايمني ( Landing Nipple) و متعلقات آن مي باشد


شرح مختصري بر وسايل رشته تكميل درون چاهي از پايين به بالا شامل:
1- كفشك قاطري ( Mule Shoe) : جهت هدايت جريان چاه و همچنين و در ابزار درون چاهي از لوله جداري (Casing) به لوله هاي مغزي ( Tubing) .
2- پستانك نارونده پاييني (Bottom : جهت نصب بمب هنگر ( Bomb Hanger ) و اتصال به دستگاه ثبت فشار جرياني و ساكن ( الكترونيكي و مكانيكي ) براي سنجش رفتار مخزن
3- لولة مشبك شده( perforation Joint) : براي اتصال به پستانك پاييني جهت گرفتن آزمايشات جرياني و ساكن
4- پستانك نارونده بالايي ( Top No GO Nipple) جهت نصب مجرابند قابل بازيافت جهت ايمن كردن چاه و انجام آزمايشات مختلف .
5- ميل اوت اكستنشن( Min Out Ext) : جهت ورود دنباله ابزار آسياب و يا بازيافت توپك به درون و نهايتاً خارج سازي توپك .
6- توپك (Packer) : جهت جدا سازي لوله جداري از لوله مغزي
7- انكر سيل ( Anchor Seal) : نشت بند كني بين توپك و لوله هاي مغزي و همچنين آزاد سازي لوله هاي مغزي از درون توپك
8- دريچه كشويي (SSD) : براي برقراري بين لوله جداري و لوله مغزي ( جابجايي سيال)
9- لوله كشويي ( Traveling Joint) : براي خنثي كردن انبساط و انقباض لوله هاي مغزي درون چاه
10- جايگاه جانبي شير تزريقي( SPM) : براي تزيقي مواد ضد خورندگي از طريق داليز به لوله هاي مغزي براي جلوگيري از خورندگي لوله هاي مغزي .
11- طوقة آرمبخش: براي تبديل جريان (Turbulent) به لايه اي(Laminar)
12- پستانك شير ايمني( Landing Nipple) : شير ايمني درون چاهي
13- توضيحات فوق خلاصه اي از مهمترين وسايل درون چاهي موجود بوده كه هركدام بسته به نوع و شرايط چاه رانده مي شود.
 
 9.3.jpg  11.jpg  26.jpg
 34-BA1-52.JPG  48.jpg  mandrels1.jpg
 packers_pbr.gif  NEW_SLEEVE_IMG.jpg  mandrels.jpg

نحوه چيدمان تجهيزات UBD
نحوه چيدمان تجهيزات UBD
معرفی مجموعه تجهیزات سطحی
معرفی مجموعه تجهیزات سطحی
چيدمان مجموعه تجهيزات UBD
چيدمان مجموعه تجهيزات UBD
دستگاه تفکیک گر چهار فازی
دستگاه تفکیک گر چهار فازی
دستگاه تفکیک گر چهار فازی
دستگاه تفکیک گر چهار فازی
فورانگیر دورانی
فورانگیر دورانی
شیر قطع کننده اضطراری
شیر قطع کننده اضطراری
چند راهه کاهنده
چند راهه کاهنده
پمپ های انتقال دهنده
پمپ های انتقال دهنده
پمپ های انتقال دهنده
پمپ های انتقال دهنده
پمپ های انتقال دهنده
پمپ های انتقال دهنده
مخازن ذخيره گل
مخازن ذخيره گل
پيوندها


ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 10
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 22
بازدید ماه : 162
بازدید کل : 4204
تعداد مطالب : 63
تعداد نظرات : 19
تعداد آنلاین : 1